Bé Thoden van Velzen werd 14 juni 1903 geboren in Zwolle, als dochter van mr. Sijo Kornelis Thoden van Velzen en Anna Catharina Beucker Andreae. Bé volgde de opleiding Binnenhuisarchitectuur en Beeldhouwen aan de Quellinusschool te Amsterdam en voltooide deze aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten (1927-1933) te Amsterdam.
Vanaf 1942 woonde en werkte ze in Hattem aan de Wilhelminalaan. Na de Tweede Wereldoorlog maakte de kunstenares meerdere herdenkingsmonumenten. Ze maakte groot, monumentaal werk, dat ze uitvoerde in kalksteen, marmer en zandsteen. Kleiner werk van haar is onder andere te vinden in het Voerman Stadsmuseum Hattem en in het Amsterdam Museum.
Bé Thoden van Velzen was ook betrokken bij het opzetten van kunstonderwijs in Hattem en Zwolle. Vanaf 1949 gaf ze les in boetseren en beeldhouwen aan de teken- en schilderschool in Zwolle. Ze was één van de leerlingen die door Jan Bronner werden uitgenodigd om drie van haar werken te laten zien op de tentoonstelling ‘Een beeld van Bronner (1971-1972)’ in Haarlem.
Vanaf 1970 nam Bé deel aan een open atelier in De Adelaar samen met Ab de Groot, Gerhard Mensink, Gerrit Beernink, Henk Beernink, Tiny van Limburg en Arie Visser. Hieruit is in 1973 de Beerninkgroep
ontstaan.
Na WO II kreeg Bé eindelijk meer opdrachten. Ze maakte een aantal oorlogsmonumenten, zoals in
Zelhem, Aalten en Heerde.
Vanaf 1963 betrok Bé haar steen van Steenhouwerij Beernink. Henk Beernink werd leerling van haar. De werken van haar werden ook wel geplaatst door de steenhouwerij.
Bé maakte meerdere mozaïeken. Ze zijn onder andere geplaatst in Hattem (Uilennest), Zwartsluis, Kamerik. Inmiddels zijn ze alle drie gerestaureerd en verhuisd naar een nieuwe locatie. Dit portret van Jimmy van der Lak staat bij museum Het Nijenhuis in Heino.
Veel materiaal uit de erfenis en het archief van Bé Thoden van Velzen is na haar overlijden naar Het Nijenhuis gegaan als legaat.
In Hattem zijn meerdere werken van Bé te vinden. In het Voerman Stadsmuseum Hattem, bij het Daendelspoortje (Hans en Grietje), in De Notenhof aan de Sparrenlaan, in het Voermankoepeltje en aan de gevel van de woningen aan de Hollewand/Zevenhuizen. Een aantal particulieren hebben eveneens beelden, veelal portretten, van Bé.
Volwassenen € 11,00. Museumkaart gratis. Meer informatie op ‘Plan uw bezoek‘.
Achterstraat 46-48, 8051 GC Hattem.
T: 038 444 28 97
E: info@voermanmuseumhattem.nl
Meerdere keren per jaar hebben wij bijzondere exposities. In kader van het 75 jaar bestaan nu een uitgebreide expositie van Jan Voerman senior.
In onze historische bijkeuken kunt u voor maar € 2,50 een heerlijk kopje koffie of thee drinken.
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen binnen ons museum? Schrijft u zich dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. U kunt ook kiezen om alleen informatie te krijgen over de exposities. Aanmelden nieuwsbrief.
Hattem is een prachtige stad met een rijke en lange historie. Zeker de moeite waard om te bezoeken!
Meer informatie kunt u vinden bij Visit Hattem.
Combineer uw bezoek aan het Voerman Stadsmuseum Hattem met het Anton Pieck museum. Beide musea liggen op loopafstand van elkaar.
Het Nederlands Bakkerij museum is ook zeer de moeite waard om te bezoeken. Met vele activeiten!
Ons museum wordt ondersteund door de Vrienden van het Voerman Stadsmuseum Hattem.
Het Voerman Stadsmuseum Hattem wordt bijna volledig gerund door enthousiaste vrijwilligers met een passie voor kunst, historie en de stad Hattem. Naast een stimuleringssubsidie van de gemeente Hattem hebben wij een groep trouwe vrienden die ons financieel ondersteunen. Daarnaast vragen wij regelmatig steun bij fondsen en sponsoren. Mocht u het museum ook een warm hart toedragen en wilt u op wat voor wijze dan ook ondersteunen, dan horen wij dat graag van u. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!
Deze website gebruikt cookies voor statistieken, navigatie en chat. Alle gegevens voor de statistieken zijn geanonimiseerd. Op onze privacy pagina kunt u meer lezen over ons beleid.