Openingstijden van di. t/m za. van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Voerman Stadsmuseum Hattem Logo
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jo Koster (1868-1944)

Boekenkaft met een melkmeisje, geschilderd door Jo Koster. Het meisje draagt melkemmers op haar schouder.

Jo Koster werd geboren in Kampen. 

Na het eindexamen middelbare school volgde ze de driejarige tekencursus aan de Rijks-Normaalschool in Amsterdam. Aansluitend volgde de schildersopleiding aan de Kunstacademie in Rotterdam. 

Jo Koster moet zeer ondernemend en geëmancipeerd geweest zijn om na Rotterdam ook nog eens één jaar in Parijs te gaan studeren in de ateliers van Colarossi. 

Vervolgens werkte zij drie jaar in Brussel bij Blanc Carin. Ze raakte in de ban van het neo-impressionisme en vervaardigde jarenlang kleurrijke schilderijen in streepjes- en stippeltechniek.

Portretten

Bij haar terugkomst in Nederland vestigde zij zich in 1902 in Zwolle, waar zij een eigen teken- en schildersklas oprichtte. Ze schilderde in die tijd veel in Staphorst. 

Van 1910 tot begin 1924 woonde en werkte Jo Koster in Hattem. Haar werk kwam in die periode tot grote bloei. Maar in 1924 vertrok Jo Koster naar Italië en bezocht van daaruit ook Spanje en Portugal, waar zij tijdens haar reizen menig schilderwerk het licht deed zien. Eind jaren twintig keerde ze terug in Nederland terug en ging wonen in Den Haag. 

Ze overleed in 1944 in Heelsum. Jo Koster kreeg bekendheid door haar prachtige portretten, maar wellicht nog meer door de haar zo kenmerkende weergave van mens en landschap en de verwevenheid tussen deze twee.

Voerman Stadsmuseum Hattem Logo

Cookies verklaring

Deze website gebruikt cookies voor statistieken, navigatie en chat. Alle gegevens voor de statistieken zijn geanonimiseerd. Op onze privacy pagina kunt u meer lezen over ons beleid.