Wij organiseren Zomerconcerten, een Kunstwedstrijd en Rondleidingen!

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Publicaties

Bij het Voerman Stadsmuseum Hattem verzorgen wij met regelmaat leuke interessante publicatie die meer verdieping geeft aan uw bezoek.

Gevangen in een paradijs

In dit boek leest u het levensverhaal van vader en zoon Voerman. Jan Voerman sr. is vooral bekend geworden als de IJsselschilder. Jan Voerman jr. heeft vanaf zijn 15e illustraties gemaakt voor de Verkade-albums. Maar hun betekenis als kunstenaar reikt veel verder.

Het nooit eerder ontsloten familiearchief van Peter Voerman, kleinzoon van Voerman jr., vormt de basis van deze familiegeschiedenis. Het bevat een schat aan persoonlijke documenten, brieven en nooit eerder vertoond werk. Dat heeft geleid tot een verrassend verhaal over het veelbewogen leven van deze kunstenaars, hun familie, vrienden en inspiratiebronnen. Een leven in een zelf gebouwd paradijs.

…Tegen zijn zoon zei hij:
‘Maak jij de kleine wereld maar.
Daar verdien je je kostje wel mee.
En laat mij de hoge luchten’…

Een fraai vormgegeven boek – full colour, hard cover, 260 x 260 mm – met uniek, nooit eerder gepubliceerd, fotomateriaal. Waaronder schetsen en voorstudies van de beroemde Verkadeplaatjes. Omvang is 336 pagina’s.

Het boek is voor € 34,95 te koop in onze museumwinkel.

Cover van het boek, gevangen in een paradijs. Een boek over het levensverhaal van vader en zoon Voerman.

Auteur : Kees Opmeer
Uitgever: Stichting Cultuurfilms Drenthe

Een boek met de titel Voerman met als cover een schilderij van Jan Voerman met een blauwe wolken lucht.

Auteur : Kristiaan Kreeft

In Vervoering van Voerman

Jan Voerman senior (1857-1941) woonde en werkte vrijwel zijn gehele leven in de Gelderse Hanzestad Hattem. Hier kwam het werk tot stand waar hij zijn naam mee vestigde: IJssellandschappen met hoge luchten, forse wolkenpartijen en het vee dat in de weilanden liep.

Kristian Kreeft, de oud-conservator van het Voerman Stadsmuseum Hattem, heeft uitgebreid nieuw onderzoek gedaan naar de schilder, zijn werk, zijn leven en zijn verzamelaars. En hij heeft daar een boek over geschreven.

De IJssels van Voerman zijn maar een onderdeel van een breed oeuvre, dat van begin tot eind zoveel fasen kent waardoor het niet eenvoudig is om hem in een bepaalde stijlperiode in te delen.

Voor bewonderaars en verzamelaars maakte dat uiteindelijk niet zo veel uit. In dit boek is natuurlijk veel aandacht voor de kunstenaar en zijn werk.

Maar belangrijker is de waardering, de vervoering, die men voelde voor zijn werk. Prominente critici, verzamelaars en pleitbezorgers van en voor Voermans kunst komen aan bod.

Boek over Voerman met daarop een vergezicht op Hattem
Bovendien wordt In vervoering van Voerman geïllustreerd aan de hand van nog niet eerder in de literatuur verschenen beeldmateriaal, waaronder bladen uit zijn schetsboeken, vol tekeningen en studies uit zijn leerjaren aan de Amsterdamse en Antwerpse academies.

Het boek is voor € 24,95 te koop in onze museumwinkel of online via onze online shop.

Collectieboekje Voerman Stadsmuseum Hattem

In januari van 2019 kwam het boekje over de collectie van het Voerman Stadsmuseum Hattem uit. 

Dit boekje geeft een mooie dwarsdoorsnede van de collectie van ons museum, want er is uiteraard veel meer dan de collectie van Jan Voerman sr. en jr.  

Het schilderij van Peter Snayers wordt uitgelegd, de koeien die vroeger in dit gebouw stonden, de walbuks die in de entree hangt, waar de blauwe pot van Voerman sr. vandaan komt. 

Kortom: dit boekje geeft een uitgebreide kijk in de collectie van het museum.

Het boekje is te koop aan de balie en bij het Toeristisch Informatie Punt voor € 3,95.

Collage met 3 foto's, één van een schilderij en Jo Koster genaamd Bretonse vissersvrouw, een foto van het pand van het museum en een foto van een schilderij van Peeter Snaijers met een paarden leger op de voorgrond en een uitzicht op een kasteel op de achtergrond.
Voerman Stadsmuseum Hattem Logo

Cookies verklaring

Deze website gebruikt cookies voor statistieken, navigatie en chat. Alle gegevens voor de statistieken zijn geanonimiseerd. Op onze privacy pagina kunt u meer lezen over ons beleid.