Wij organiseren Zomerconcerten, een Kunstwedstrijd en Rondleidingen!

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jan Voerman junior (1890-1976)

Jan Voerman junior werd op 23 januari 1890 in Hattem geboren. Als kind was hij al gefascineerd door de wereld van planten en insecten. 

Het tekenen met waterverf en olieverf leerde hij al op jonge leeftijd van zijn vader Jan Voerman senior.

Jan Voerman junior bezig met schilderen in zijn atelier

Verkade albums

Als vijftienjarige al kreeg Jan Voerman junior zijn eerste echte opdracht. Grootvader Verkade vroeg hem in 1905 of hij tekeningen kon maken voor de natuuralbums die de firma Verkade uit wilde brengen. De teksten werden verzorgd door Jac. P. Thijsse. 

Jan junior moest voor dit project samenwerken met de bekende tekenaars Wenckenbach en Van Oort. 

Verkade had eerst Voerman senior gevraagd of die de illustraties kon maken, maar die zei: ‘Vraag dat maar aan Jan.’ Zo ontstond de band tussen Jan Voerman junior en de ‘Verkade albums’. 

Kalenders en bloembollen

Jan Voerman junior trouwde in 1923 trouwde met Hetty Mansholt. In 1928 verhuist het gezin Voerman naar Laren en in 1932 lieten ze een huis in Blaricum bouwen. 

Daar maakte hij veel illustraties voor exportcatalogi voor bloembollen en veel kalenders, sommige in opdracht van de Bondsspaarbank, maar ook wel in eigen beheer. 

Hier ontstaan ook prachtige litho’s, waarvoor hij een opleiding tot lithograaf had gevolgd.

Tussen 1906 en 1939 werkte Jan junior mee aan vijfentwintig Verkade albums.

De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan de periode van de Verkade-albums. 

Voerman junior kreeg daarna de gelegenheid zich te wijden aan het schilderen in olieverf, wat wel zijn grote liefde wordt genoemd. De periode van Jan juniors ‘vrije werk’ brak aan. 

Zijn liefde voor al wat leeft, was zichtbaar in zijn werk. Ook in de wijze waarop Voerman junior de schoonheid van het verval weergeeft. Voerman verwees naar de schoonheid van heel de natuur, inclusief de schoonheid van het verval. 

Een olie schilderij van een rode kool gemaakt goor Jan Voerman senior

Ook de wormstekige appel en de aangevreten rode kool schilderde hij liefdevol.

Voerman Stadsmuseum Hattem Logo

Cookies verklaring

Deze website gebruikt cookies voor statistieken, navigatie en chat. Alle gegevens voor de statistieken zijn geanonimiseerd. Op onze privacy pagina kunt u meer lezen over ons beleid.