Wij organiseren Zomerconcerten, een Kunstwedstrijd en Rondleidingen!

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bé Thoden van Velzen (1903-1984)​

Bé Thoden van Velzen werd geboren in Zwolle. Ze volgde de opleiding binnenhuisarchitectuur en beeldhouwen aan de Quellinusschool in Amsterdam en voltooide deze aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten, eveneens in Amsterdam.

Hier kreeg ze onder andere les van professor Jan Bronner, bekend van het Hildebrand monument. 

Dit monument, een beeldengroep, is te zien in de Haarlemmerhout te Haarlem.

 

Beeld van een zittende vrouw, gemaakt door Bé Thoden van Velzen

Hattem

Na het afstuderen bleek het moeilijk om aan opdrachten te komen. Toen zij in de bezettingstijd uit verzet weigerde samen met bepaalde kunstenaars te exposeren, werd het nog lastiger. Bé Thoden van Velzen kwam in 1941 in Hattem wonen. Hier ontving zij wel talrijke opdrachten. 

Het werk van Bé Thoden van Velzen is nu op verschillende plaatsen in Nederland te vinden; de bevrijdingsmonumenten in Heerde, Aalten en Zelhem; de bronzen plaquettes in Loenen en Apeldoorn; het prachtige houtsnijwerk in de panelen van de preekstoel in de First Church Christ Scientist te Amsterdam. 

Ook in Hattem, bij het Daendelspoortje, staat een werk van Bé Thoden van Velzen. In de beeldentuin bij kasteel Het Nijenhuis is het uiteenlopende oeuvre van Bé Thoden van Velzen te bewonderen. 

Tors van vrouwelijk naakt gemaakt van steen

Menselijk lichaam

Zichtbaar is haar kennis van materialen en het menselijk lichaam, en de verschillende stijlen die zij beheerste. 

De getoonde studies geven een bijzonder kijkje in de werkwijze van deze kunstenaar.

Voerman Stadsmuseum Hattem Logo

Cookies verklaring

Deze website gebruikt cookies voor statistieken, navigatie en chat. Alle gegevens voor de statistieken zijn geanonimiseerd. Op onze privacy pagina kunt u meer lezen over ons beleid.