Openingstijden van di. t/m za. van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Archeologie

In november 2012 werd bij archeologisch onderzoek in de te bouwen wijk Assenrade een bijzonder graf aangetroffen. Dit graf uit de Klokbekercultuur (2400-1900 v. Chr.) bestaat uit een kringgreppel met daarin een centraal gelegen kuil. In het graf, dat vermoedelijk van een kind is, zijn een complete Veluwse klokbeker en een klokbekerschaal opgegraven.

Klokbekercultuur

De klokbeker en vooral de schaal zijn uitzonderlijke vondsten. In Nederland zijn slechts twee vergelijkbare schalen uit deze periode gevonden. In Nederland zijn verschillende grafgebruiken binnen de Klokbekercultuur toegepast. De meest bekende manier van begraven bestond uit het opwerpen van een aarden grafheuvel boven de dode. Het lichaam zelf werd in een kuil of op het maaiveld gelegd. In alle gevallen ligt onder de heuvel slechts één persoon begraven. Dit is ook het geval bij een tweede categorie begravingen waarbij de persoon alleen in een kuil werd gelegd. Deze graven zijn bekend als zogenaamde vlakgraven.

Vlakgraf

De klokbeker en vooral de schaal zijn uitzonderlijke vondsten. In Nederland zijn slechts twee vergelijkbare schalen uit deze periode gevonden.

In Nederland zijn verschillende grafgebruiken binnen de Klokbekercultuur toegepast.

De meest bekende manier van begraven bestond uit het opwerpen van een aarden grafheuvel boven de dode. Het lichaam zelf werd in een kuil of op het maaiveld gelegd. In alle gevallen ligt onder de heuvel slechts één persoon begraven. Dit is ook het geval bij een tweede categorie begravingen waarbij de persoon alleen in een kuil werd gelegd. Deze graven zijn bekend als zogenaamde vlakgraven.

Wil u meer weten? Bezoek dan ons museum! Of kijk onder onze publicaties.

Voerman Stadsmuseum Hattem Logo

Cookies verklaring

Deze website gebruikt cookies voor statistieken en navigatie. Alle gegevens voor de statistieken zijn geanonimiseerd. Op onze privacy pagina kunt u meer lezen over ons beleid.