Van 12 november t/m 8 april 2025
Het Voerman Stadsmuseum Hattem presenteert de expositie ‘J.H. Wijsmuller, schilder van het mooie Nederland’. In deze expositie staan het leven en werk centraal van deze bijzondere kunstschilder.
Jan Hillebrand Wijsmuller was de zoon van een Amsterdamse horlogemaker en toonde al op jonge leeftijd uitzonderlijk talent voor tekenen. Hij volgde de tekenklas bij genootschap Felix Meritis in Amsterdam. Hier leerde hij de latere kunstacademie professor Nicolaas van der Waay kennen, met wie hij levenslang bevriend zou blijven. Enigszins tegen de zin van zijn ouders, die hoopten dat hij in de voetsporen van zijn vader zou treden, werd hij in 1876 toegelaten tot de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Tegelijkertijd met Jan Voerman senior, naar wie het Stadsmuseum Hattem vernoemd is. Aansluitend studeerde hij aan de koninklijke kunstacademies van Den Haag en Brussel. Rond 1878 ontving hij, uit waardering voor de kwaliteit van zijn werk, een koninklijke subsidie, zodat hij zich vrijuit kon ontwikkelen als kunstenaar.
Aanvankelijk geprezen om zijn nauwkeurige en gedetailleerde werken, ontwikkelde hij zich later tot impressionist. Zijn stijl en het voortreffelijke gebruik van licht en subtiele kleuren maken zijn werk tot op de dag van vandaag geliefd.
De schoonheid van het Nederlandse landschap was voor hem een belangrijke inspiratiebron. Hij schilderde het boerenleven en dorpsgezichten, de levendige kleuren van de herfstbossen en serene, besneeuwde dijken in de winter. Naast zijn liefde voor het platteland had Wijsmuller, als geboren Amsterdammer, affiniteit met de stad. Zijn schilderijen van steden en grachten tonen de dynamiek en verandering van het stadsleven.
Op bezoek bij studiegenoot Voerman senior schilderde hij ook Hattem regelmatig: zijn schilderij ‘Gezicht op molen De Fortuin vanaf de Dorpsweg’ behoort tot de collectie van het Voerman Stadsmuseum Hattem. Dit werk is uiteraard opgenomen in deze expositie, waarin Wijsmuller ons meeneemt op zijn tocht door Nederland, zoals hij het rond 1900 zag. In deze tentoonstelling zijn bovendien niet eerder geëxposeerde werken uit privécollecties te bezichtigen.
Wijsmuller wandelroute door Hattem!
Deze leuke wandelroute neemt u mee langs de schilderijen van J. H. Wijsmuller, die hij maakte in en rondom Hattem. Zijn bezoek aan Hattem werd geïnspireerd door zijn vriend Jan Voerman. Veel locaties uit zijn werk zijn nog herkenbaar, zoals de smalle straatjes met witte huisjes rond de Andreaskerk, de moestuinen buiten de vesting, de korenmolen De Fortuin en de Dijkpoort.
Deze rondwandeling leidt u langs de plekken die hij schilderde, evenals andere markante plekken in Hattem. De route start bij de parkeerplaats bij de jachthaven, die ook als bushalte fungeert. U kunt ook beginnen bij parkeerplaats De Bleek. Steek dan de Nieuweweg over en ga naar de Korte Kerkstraat om de route op te pikken.
Klik hier voor de route: https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/15209484
3D animatiefilm brengt kunstenaars Krabbé en Wijsmuller tot leven!
Voor het Voerman Stadsmuseum Hattem creëerde kunstenaar Niels van der Veen een indrukwekkende 3D-animatiefilm. In deze korte film komt kunstschilder en schrijver H.M. Krabbé tot leven, terwijl hij zijn bewondering en respect uitspreekt voor het werk van schilder J.H. Wijsmuller.
De film is gebaseerd op een biografie die H.M. Krabbé in 1894 schreef voor het Elsevier Maandblad. Dit artikel, waarin hij Wijsmullers werk uitvoerig bespreekt, vormde de inspiratiebron voor Van der Veens animatie. Als grootvader van de bekende acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé, speelt H.M. Krabbé hier een unieke rol in het overbruggen van generaties kunst en cultuur.
In de film zien we Krabbé terwijl hij aan zijn artikel werkt. Hij leest delen van zijn tekst hardop voor, alsof hij nog de laatste correcties aanbrengt. Zijn beschrijvingen worden begeleid door levendige beelden van Wijsmullers schilderijen, die als herinneringen tot leven komen.
Met een duur van slechts zeven minuten biedt deze film een compacte, meeslepende ervaring. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen de animatie ook doorlopend bekijken tijdens de expositie!
De originele tekst van de biografie is te lezen op www.dbnl.org.
Zicht op Hattem – collectie Voerman Stadsmuseum Hattem
Titel onbekend – privécollectie
Winterlandschap – privécollectie
Wij zijn open van dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00. Op zondag van 13:00-17:00. Meer informatie op ‘Plan uw bezoek‘.
Volwassenen € 12,00. Museumkaart gratis. Meer informatie op ‘Plan uw bezoek‘.
Achterstraat 46-48, 8051 GC Hattem.
T: 038 444 28 97
E: info@voermanmuseumhattem.nl
Hattem is goed bereikbaar. Zowel via de auto als met openbaar vervoer. Meer informatie op ‘Plan uw bezoek‘.
Meerdere keren per jaar hebben wij bijzondere exposities. Momenteel hebben wij een prachtige expositie van Wijsmuller!
Onze museumwinkel is te bezoeken zonder dat u toegang nodig heeft tot het museum. U bent van harte welkom! Meer informatie op ‘Museumwinkel‘.
In onze historische bijkeuken kunt u voor maar € 2,50 een heerlijk kopje koffie of thee drinken.
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen binnen ons museum? Schrijft u zich dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. U kunt ook kiezen om alleen informatie te krijgen over de exposities. Aanmelden nieuwsbrief.
Hattem is een prachtige stad met een rijke en lange historie. Zeker de moeite waard om te bezoeken!
Meer informatie kunt u vinden bij Visit Hattem.
Combineer uw bezoek aan het Voerman Stadsmuseum Hattem met het Anton Pieck museum. Beide musea liggen op loopafstand van elkaar.
Het Nederlands Bakkerij museum is ook zeer de moeite waard om te bezoeken. Met vele activeiten!
Ons museum wordt ondersteund door de Vrienden van het Voerman Stadsmuseum Hattem.
Het Voerman Stadsmuseum Hattem wordt bijna volledig gerund door enthousiaste vrijwilligers met een passie voor kunst, historie en de stad Hattem. Naast een stimuleringssubsidie van de gemeente Hattem hebben wij een groep trouwe vrienden die ons financieel ondersteunen. Daarnaast vragen wij regelmatig steun bij fondsen en sponsoren. Mocht u het museum ook een warm hart toedragen en wilt u op wat voor wijze dan ook ondersteunen, dan horen wij dat graag van u. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!
Deze website gebruikt cookies voor statistieken, navigatie en chat. Alle gegevens voor de statistieken zijn geanonimiseerd. Op onze privacy pagina kunt u meer lezen over ons beleid.