Openingstijden van di. t/m za. van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Voerman Stadsmuseum Hattem Logo

Expositie - Daniel Douglas - Pareidolia

Van 11 november 2023 t/m 31 maart 2024

Het Voerman Stadsmuseum Hattem start in november met de tentoonstelling ‘Pareidolia’ van Daniel Douglas.

Ligt u ook vaak op uw rug in het gras te staren naar de wolken? En ziet u dan soms ook vormen in de wolken zoals gezichten, diertjes of dansende poppetjes? Waarschijnlijk heeft iedereen dit weleens gedaan en gezien. Dit fenomeen, waarbij je vormen zoals gezichten in bijvoorbeeld wolken, bomen of rotsen ziet, wordt ook wel Pareidolia genoemd. Daniel Douglas was hierdoor zo gefascineerd dat hij een serie schilderijen heeft gemaakt die hierdoor geïnspireerd zijn. Op het eerste gezicht lijken deze schilderijen traditionele landschappen en stillevens, maar als je iets langer blijft kijken begin je meerdere lagen van vrolijke vormpjes te zien. Hoe langer je naar deze schilderijen kijkt, hoe meer vormen je zult ontdekken. Sommige mensen, die deze schilderijen in huis hebben hangen, vertelden dat ze jaren later nog nieuwe vormpjes ontdekten.

Daniel Douglas (1984) werd al op jonge leeftijd geïnspireerd door een schilderij van Voerman Junior. Dit was een schilderij van een roos die in zijn ouderlijk huis hing in de gang naast zijn slaapkamer. Dit heeft hem gestimuleerd om hem de realistische technieken eigen te maken. In 2020 exposeerde Daniel ook al in het Voerman Stadsmuseum Hattem met de serie “Nieuw Licht”, een serie realistische schilderijen waarbij mensen verlicht werden door hun mobiele telefoon. Nu, drie jaar later, heeft de kunstenaar een stap richting het surrealisme gezet, of beter gezegd, richting het Pareidolia Surrealisme.

De tentoonstelling ‘Pareidolia’ met de werken van Daniel Douglas is vanaf 11 november tot en met 31 maart in het Voerman Stadsmuseum Hattem te bekijken.

Meer weten over Daniel Douglas?

Daniel Douglas (Dedemsvaart, 1984) groeide op op het Nederlandse platteland en bracht zijn jeugd door in het landschap dat zo veelvuldig is afgebeeld door de Nederlandse 17e-eeuwse schilders. Lage, brede horizonten en felle wolkenluchten, de bekende beelden waarmee hij opgroeide vormden de basis voor Daniels’ latere werk. 

Na een voorbereidend jaar aan de kunstacademie te hebben gevolgd, liep Daniel in 2004 stage bij kunstenaar Maarten Welbergen. Hier leerde hij de basis van het olieverf schilderen en het proportioneren. Een jaar later verhuisde Daniel naar Italië om te studeren aan de kunstacademie van Florence. Op deze beroemde kunstacademie studeerde hij verschillende klassieke teken- en schildertechnieken en leerde kritisch observeren.

De initiële stijl van Daniel kan omschreven als overwegend realistisch; zijn schilderijen tonen alledaagse taferelen, landschappen, stillevens en portretten. In zijn werk speelt de esthetiek van licht en natuur een belangrijke rol. Door in lagen te werken creëert Daniel een rijke compositie met diepe kleuren.

Gedurende de jaren heeft Daniel het realisme via een natuurlijk proces laten overgaan naar een zeker magisch realisme. Geïnspireerd door oude meesters die met licht mensen en voorwerpen accentueerden en daardoor prachtige voorstellingen creëerden, heeft Daniel een gehele serie schilderijen onder de naam ‘Nieuw Licht’ op het doek gebracht. Van daaruit werd de overgang gemaakt naar ‘Pareidolia Surrealisme’. Een verrassende eigen stijl, waarbij de kern gevormd wordt door het zelf invullen van figuren die er eigenlijk niet zijn. Van bijvoorbeeld het zien van gezichten in wolken. Deze pareidolia worden veelvuldig verwerkt in zijn werken.

Momenteel woont en werkt Daniel in Zweden.

Meer informatie over Daniel Douglas is te vinden op zijn website www.danieldouglas.nl of bekijk zijn YouTube kanaal DanielDouglastv. Daarnaast was Daniel veelvuldig als vriend van Bram te zien in het tv programma B&B vol liefde.

De schilder Daniel Douglas staat voor een surrealistisch schilderij waar hij mee bezig is.

Meet & Greet!

Daniel Douglas is zelf tot eind november aanwezig in het Voerman Stadsmuseum Hattem. Speciaal voor deze gelegenheid wordt een Pop-up atelier voor hem ingericht, waar hij verder gaat werken aan verschillende schilderijen! 

Je kunt Daniel ontmoeten en vragen stellen. En uiteraard kan je met hem op de foto. 

Daniel is aanwezig op deze data & tijden:

Zaterdag

11-11

11:00-17:00

Zondag

12-11

13:00-17:00

Donderdag

16-11

11:00-17:00

Vrijdag

17-11

11:00-17:00

Zaterdag

18-11

11:00-17:00

Zondag

19-11

13:00-17:00

Donderdag

23-11

11:00-17:00

Vrijdag

24-11

11:00-17:00

Zaterdag

25-11

11:00-17:00

Zondag

26-11

13:00-17:00

Schilderij van Daniel Douglas. Verschillende bloemen op een vaas met allerlei surrealistische details.
Voerman Stadsmuseum Hattem Logo

Cookies verklaring

Deze website gebruikt cookies voor statistieken, navigatie en chat. Alle gegevens voor de statistieken zijn geanonimiseerd. Op onze privacy pagina kunt u meer lezen over ons beleid.