Openingstijden van di. t/m za. van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Voerman Stadsmuseum Hattem Logo
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Expositie - Daniel Douglas - Pareidolia

Van 11 november 2023 t/m 31 maart 2024

Het Voerman Stadsmuseum Hattem start in november met de tentoonstelling ‘Pareidolia’ van Daniel Douglas.

Ligt u ook vaak op uw rug in het gras te staren naar de wolken? En ziet u dan soms ook vormen in de wolken zoals gezichten, diertjes of dansende poppetjes? Waarschijnlijk heeft iedereen dit weleens gedaan en gezien. Dit fenomeen, waarbij je vormen zoals gezichten in bijvoorbeeld wolken, bomen of rotsen ziet, wordt ook wel Pareidolia genoemd. Daniel Douglas was hierdoor zo gefascineerd dat hij een serie schilderijen heeft gemaakt die hierdoor geïnspireerd zijn. Op het eerste gezicht lijken deze schilderijen traditionele landschappen en stillevens, maar als je iets langer blijft kijken begin je meerdere lagen van vrolijke vormpjes te zien. Hoe langer je naar deze schilderijen kijkt, hoe meer vormen je zult ontdekken. Sommige mensen, die deze schilderijen in huis hebben hangen, vertelden dat ze jaren later nog nieuwe vormpjes ontdekten.

Daniel Douglas (1984) werd al op jonge leeftijd geïnspireerd door een schilderij van Voerman Junior. Dit was een schilderij van een roos die in zijn ouderlijk huis hing in de gang naast zijn slaapkamer. Dit heeft hem gestimuleerd om hem de realistische technieken eigen te maken. In 2020 exposeerde Daniel ook al in het Voerman Stadsmuseum Hattem met de serie “Nieuw Licht”, een serie realistische schilderijen waarbij mensen verlicht werden door hun mobiele telefoon. Nu, drie jaar later, heeft de kunstenaar een stap richting het surrealisme gezet, of beter gezegd, richting het Pareidolia Surrealisme.

De tentoonstelling ‘Pareidolia’ met de werken van Daniel Douglas is vanaf 11 november tot en met 31 maart in het Voerman Stadsmuseum Hattem te bekijken.

Posters van Daniel Douglas te koop in onze museumwinkel!

Schilderij van Daniel Douglas. Een plant met allerlei kleine voorstellingen daarin, zoals gezichtjes, dieren en voorwerpen. Dat heeft Pareidolia.
Schilderij van Daniel Douglas. Een onder water leven met allerlei kleine voorstellingen daarin, zoals gezichtjes, dieren en voorwerpen. Dat heeft Pareidolia.
Schilderij van Daniel Douglas. Een plant met allerlei kleine voorstellingen daarin, zoals gezichtjes, dieren en voorwerpen. Dat heeft Pareidolia.
Schilderij van Daniel Douglas. Een plant met allerlei kleine voorstellingen daarin, zoals gezichtjes, dieren en voorwerpen. Dat heeft Pareidolia.

In de museumwinkel zijn poster van Daniel Douglas zijn allernieuwste serie te koop. In A0, A1 en A2 formaat. De A0 poster hebben een oplage van 10 en zijn genummerd. De A1 posters hebben een oplage van 100 en zijn ook genummerd. Alle posters zijn gesigneerd. De posters zijn alleen in onze museumwinkel te verkrijgen!

Meer weten over Daniel Douglas?

Daniel Douglas (Dedemsvaart, 1984) groeide op op het Nederlandse platteland en bracht zijn jeugd door in het landschap dat zo veelvuldig is afgebeeld door de Nederlandse 17e-eeuwse schilders. Lage, brede horizonten en felle wolkenluchten, de bekende beelden waarmee hij opgroeide vormden de basis voor Daniels’ latere werk. 

Na een voorbereidend jaar aan de kunstacademie te hebben gevolgd, liep Daniel in 2004 stage bij kunstenaar Maarten Welbergen. Hier leerde hij de basis van het olieverf schilderen en het proportioneren. Een jaar later verhuisde Daniel naar Italië om te studeren aan de kunstacademie van Florence. Op deze beroemde kunstacademie studeerde hij verschillende klassieke teken- en schildertechnieken en leerde kritisch observeren.

De initiële stijl van Daniel kan omschreven als overwegend realistisch; zijn schilderijen tonen alledaagse taferelen, landschappen, stillevens en portretten. In zijn werk speelt de esthetiek van licht en natuur een belangrijke rol. Door in lagen te werken creëert Daniel een rijke compositie met diepe kleuren.

Gedurende de jaren heeft Daniel het realisme via een natuurlijk proces laten overgaan naar een zeker magisch realisme. Geïnspireerd door oude meesters die met licht mensen en voorwerpen accentueerden en daardoor prachtige voorstellingen creëerden, heeft Daniel een gehele serie schilderijen onder de naam ‘Nieuw Licht’ op het doek gebracht. Van daaruit werd de overgang gemaakt naar ‘Pareidolia Surrealisme’. Een verrassende eigen stijl, waarbij de kern gevormd wordt door het zelf invullen van figuren die er eigenlijk niet zijn. Van bijvoorbeeld het zien van gezichten in wolken. Deze pareidolia worden veelvuldig verwerkt in zijn werken.

Momenteel woont en werkt Daniel in Zweden.

Meer informatie over Daniel Douglas is te vinden op zijn website www.danieldouglas.nl of bekijk zijn YouTube kanaal DanielDouglastv. Daarnaast was Daniel veelvuldig als vriend van Bram te zien in het tv programma B&B vol liefde.

De schilder Daniel Douglas staat voor een surrealistisch schilderij waar hij mee bezig is.

Rondleidingen met Daniel Douglas!

Eind maart verzorgt Daniel Douglas zelf rondleidingen bij de Pareidolia expositie.

Een afspraak hoeft niet te worden gemaakt! Hieronder staat het schema. Per dag staan er 3 rondleidingen gepland.

Vrijdag

15 maart

11:30 13:30 15:30

Zaterdag

16 maart

11:30 13:30 15:30

Zondag

17 maart

13:30 15:30

Vrijdag

22 maart

11:30 13:30 15:30

Zaterdag

23 maart

11:30 13:30 15:30

Zondag

24 maart

13:30 15:30

Vrijdag

29 maart

11:30 13:30 15:30

Zaterdag

30 maart

11:30 13:30 15:30

Zondag

31 maart

gesloten i.v.m. Eerste Paasdag

Maandagmiddag 1 april zijn wij geopend van 13:00 tot 17:00! Alleen zijn er dan geen rondleidingen.

Schilderij van Daniel Douglas. Verschillende bloemen op een vaas met allerlei surrealistische details.
Voerman Stadsmuseum Hattem Logo

Cookies verklaring

Deze website gebruikt cookies voor statistieken, navigatie en chat. Alle gegevens voor de statistieken zijn geanonimiseerd. Op onze privacy pagina kunt u meer lezen over ons beleid.